16. oktobra 1945 je bila v okviru Združenih narodov ustanovljena svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo FAO (Food and Agriculture Organization), zato od leta 1976 ta dan praznujemo kot SVETOVNI DAN HRANE. FAO vsako leto določi temo svetovnega dneva hrane. Letošnji svetovni dan hrane je že štirideseti po vrsti in poteka pod sloganom »Podnebje se spreminja. Hrana in kmetijstvo se morata temu prilagoditi« . Namen je poudariti nujnost sprememb v proizvodnji hrane in kmetijstvu tako z vidika prilagajanja na podnebne spremembe kot tudi zmanjševanja njihovih negativnih posledic na zagotavljanje prehranske varnosti.
Svetovni dan hrane je tudi priložnost, da se opozori na stisko več milijonov kronično podhranjenih ljudi na svetu, čeprav se na svetu proizvede dovolj hrane za vsakogar, bi odpravljanje lakote pomenilo to, da bo hrana prišla v roke in usta vseh tistih, ki jo zares potrebujejo.
Na drugi strani pa imamo več kot milijardo prekomerno hranjenih ljudi. Med njimi je kar tretjina debelih – z visokim rizikom srčno žilnih obolenj, diabetesa in ostalih zdravstvenih problemov.
Tudi naraščajoče cene prehrane, ki so posledica tudi naravnih nesreč (suše, poplave,…), predstavljajo velik problem preskrbe.
V Sloveniji problema kronične lakote ni, se pa strokovnjaki intenzivno ukvarjajo s tem, kako odpraviti posledice nezdravega življenjskega sloga (neustreznega prehranjevanja in nezadostne telesne dejavnosti). Dokazano je, da sodijo dejavniki nezdravega življenjskega sloga med najpomembnejše v procesih nastajanja, napredovanja in povečanja zapletov najpogostejših nenalezljivih bolezni, kot so bolezni srca in ožilja, debelosti, sladkorne bolezni, …
Prav je, da se zavedamo, da je Slovenija ena izmed redkih držav, ki ima organiziran sistem prehrane otrok in mladostnikov. Ta organiziran sistem prehrane je urejen na nivoju države in je tudi uzakonjen. Primarna vloga izobraževanja celotne populacije o prehranskih vsebinah je ob družini zaupana tudi šoli.
Šola ima pomembno vzgojno in izobraževalno vlogo pri razvijanju zavesti o zdravi prehrani, zdravih prehranjevalnih navadah, kulturi prehranjevanja in odgovornega odnosa do sebe in svojega zdravja.
Naj bo letošnji svetovni dan hrane vzpodbuda za vse nas, da s hrano spoštljivo ravnamo.
Saj vemo, tudi majhni koraki nas pripeljejo do velikih ciljev.
Teja Strlič