25. 9. PONEDELJEK


26. 9. TOREK


27. 9. SREDA


28. 9. ČETRTEK


29. 9. PETEK


30. 9. SOBOTA


Prikaži ta mesec
Prikaži šolsko leto

Prikazane so  aktualne vsebine, vse ostale si lahko ogledate v seznamu.

PUBLIKACIJA 2023_24 [preberi]

KOLEDAR TEKMOVANJ 2023_24 [preberi]

ŠOLSKI KOLEDAR 2023_24 [preberi]

USPEŠNI SMO 2021_22 [preberi]

Novice z Duplice 2022/23 [preberi]

ŠMARČAN [preberi]

Informator ŠŠD Prvak 2022/23 [preberi]

UČENCI S SAMIMI 5 [preberi]

Prometno varnostni načrt 2021/22 [preberi]

PRAVILA ŠOLSKEGA REDA [preberi]

Novice z Dupice 2019 [preberi]

Novice z Duplice 2018 [preberi]

Novice z Duplice 2016/17 [preberi]

Zbornik ob 30. letnici šole [preberi]

Novice z Duplice - december 2016 [preberi]

Novice z Duplice 2015/16 [preberi]

Novice z Duplice [preberi]

DUPLIČAN [preberi]

Odpadki

Sonja Dobovšek, 13. 11. 2019V tem mescu se v podaljšanem bivanju pogovarjamo o odpadkih in njihovem ločevanju, o čemer priča tudi nazoren plakat pri vhodu, ki so ga izdelali naši najmlajši učenci. Ljudje namreč spreminjamo okolje, saj proizvajamo vedno več izdelkov iz različnih snovi. Včeraj smo si ogledali film o ločevanju odpadkov in film Otoka iz smeti, velika kot kontinent. Učencem ni bilo vseeno, da živali v morju ovirajo odpadki, včasih pa so ti krivi tudi za njihovo smrt. Tudi ljudje, ki živijo tam, se vozijo s čolnom med smetmi. Sledila so razmišljanja, da je potrebno odpadke ločevati, saj tako omogočimo recikliranje in  manjšo porabo naravnih virov energije. Učencem se je zdelo zanimivo, da lahko papir ponovno uporabimo sedemkrat. Učenci so predlagali, da bi se več vozili s kolesom in manj z avtom. Povedali so, da že uporabljajo trajno steklenico za vodo in s tem zmanjšajo porabo embalaže. Nekateri so z veseljem povedali, da svoja oblačila dajo svojemu sorodniku in s tem prispevajo k manjši porabi. Sklenili smo, da bomo uporabljali trajne vrečke in s tem zmanjšali odpadke.

Living the Change je film, ki me ni pustil ravnodušne. Govori o okoljski problematiki in potrebnih spremembah, saj se naravni viri energije zmanjšujejo. Prikaže zgodbe posameznikov, ki so se odločili, da naredijo nekaj za okolje.

Prva zgodba pripoveduje, kako se je družina v mestu odločila, da bo zmanjšala odpadke. Najprej so se vprašali, kaj sploh nujno potrebujejo. Začeli so uporabljati trajne vrečke. Ko so šli na tržnico, so meso shranili v plastično embalažo, ki so jo prinesli s seboj, sadje pa so tehtali kar v njihovi vrečki. Kupovali so lokalne proizvode in s tem prispevali k manjšemu onesnaževanju ter manjši porabi naravnih virov energije, saj sadje in zelenjava nista prepotovala na stotine kilometrov.

Druga zgodba govori o tem, kako se je zdravnik z družino iz mesta preselil v vas v manjšo hiško, kjer na vrtu z ženo pridelata skoraj vso zelenjavo, ki jo potrebujeta, nekaj pa jo v zameno za opravljeno delo dobita na bližnji kmetiji.

Tretja zgodba govori o tem, kako imajo v neki vasi na Novi Zelandiji ob določenih dneh prostovoljno popravljanje predmetov, ki ga izvajajo upokojenci. Popravljajo strojčke, kolesa, oblačila … S tem se povezujejo starejši in mlajši iz istega okolja in zmanjšujejo količino odpadkov.

Četrta zgodba govori o tem, da se je nekdo odločil, da bo pobiral organske odpadke in iz njih delal humus. To počne z velikim veseljem, saj je ustvaril že veliko količino rodovitne prsti.

Peta, šesta in sedma  zgodba pa govorijo o tem, kako so ljudje okoli svoje hiše ustvarili naravno okolje – permakulturo, gozdni vrt in kmetijo z različnimi živalmi in rastlinami. S tem se preživijo in prispevajo k biotski raznovrstnosti. Določene živali prihajajo le v njihovo okolje.

Vse zgodbe v filmu so me nagovorile. Večkrat si rečemo: »Saj se ne bo nič spremenilo, če se le jaz trudim za okolje.« Vendar se stvari začnejo spreminjati, če začnemo pri sebi. Drugim smo tudi zgled. Vprašajmo se, kaj lahko mi storimo za našo ljubo Zemljo.

 

 

 

 

 

 
Nazaj na začetno stran.

 
Prikazana so aktualna obvestila. Ostala so na seznamu.

STATUS UČENKE/UČENCA [preberi]

PREDLOGI STARŠEV ZA IZBOLJŠAVE [preberi]

UČENCI S SAMIMI ODLIČNIMI OCENAMI 22/23 [preberi]

INFORMACIJA O NPZ [preberi]

TRETJI PREDMET NPZ [preberi]

REVIJE ZA OTROKE [preberi]

RAČUNOVODSKE STORITVE [preberi] 
 
Prikazana so aktualna obvestila. 
 
Objave iz področja IT na seznamu.

RAČUNALNIŠKA UČILNICA Več...

E PRAVILA Več...

KAKO DO ORODIJ MICROSOFT 365 Več...

Moje e-storitve Več...

VARNO GESLO Več...

ODDAJA NALOGE V SU Z MOBILNIM TELEFONOM Več...

IZ JPG V PDF Več...

Interaktivni delovni listi? (Liveworksheets) Več...

KAKO NAMESTIM Acrobat Reader Več...

KAKO POŠLJEM SPOROČILO S PRIPONKO Več...

ODDAJA NALOGE Z MOBILNIM TELEFONOM Več...

Kako oddam nalogo Več...

MOODLE MOBILE Več...

SPLETNE UČILNICE Več...

AAI PRIJAVA Več...

KOLESAR Več...

Top nasveti o varni rabi interneta Več...

I UČBENIKI Več... 
 
Svetovalna služba OŠ Marije Vere

ROKOVNIK ZA VPIS V SŠ za šol.l. 2023/24 [preberi]

TOČKE ZA VPIS V SREDNJO ŠOLO [preberi]
Več si oglejte na povezavi.
 
 

Varstvo osebnih podatkov [preberi]

Katalog informacij javnega značaja [preberi]


 
IZJAVA O ZASEBNOSTI: podatki in slike na spletni strani so izključna last šole, avtorjev in upodobljenih ali imenovanih. Arhiv se izdeluje za potrebe dokumentiranja življenja in dela na osnovni šoli. Slike in druga gradiva se lahko pregleduje, ni pa jih dovoljeno obdelovati, posredovati, kopirati ali objavljati brez soglasja upodobljenih ali imenovanih.