17. 6. PONEDELJEK


18. 6. TOREK


19. 6. SREDA


20. 6. ČETRTEK


21. 6. PETEK


22. 6. SOBOTA


Prikaži ta mesec
Prikaži šolsko leto

Prikazane so  aktualne vsebine, vse ostale si lahko ogledate v seznamu.

PUBLIKACIJA 2023_24 [preberi]

KOLEDAR TEKMOVANJ 2023_24 [preberi]

ŠOLSKI KOLEDAR 2023_24 [preberi]

USPEŠNI SMO 2021_22 [preberi]

Novice z Duplice 2022/23 [preberi]

ŠMARČAN [preberi]

Informator ŠŠD Prvak 2022/23 [preberi]

UČENCI S SAMIMI 5 [preberi]

Prometno varnostni načrt 2021/22 [preberi]

PRAVILA ŠOLSKEGA REDA [preberi]

Novice z Dupice 2019 [preberi]

Novice z Duplice 2018 [preberi]

Novice z Duplice 2016/17 [preberi]

Zbornik ob 30. letnici šole [preberi]

Novice z Duplice - december 2016 [preberi]

Novice z Duplice 2015/16 [preberi]

Novice z Duplice [preberi]

DUPLIČAN [preberi]

Jurčičevo leto tudi v naši šolski knjižnici

Leto 2021 je posvečeno slovenskemu pisatelju, pesniku, časnikarju in uredniku Josipu Jurčiču, saj letos mineva kar nekaj obletnic, povezanih z njim: 140-letnica njegove smrti, 140 let od izida romana Rokovnjači, ki ga je po njegovi smrti dokončal njegov dobri prijatelj Janko Kersnik, 140 let od izida prve številke Ljubljanskega zvona, ki ga je zasnoval skupaj s Tavčarjem, Levcem in Kersnikom, 150 let, odkar je postal urednik Slovenskega naroda, ki velja za prvi slovenski časnik oz. dnevnik, in 160 let, odkar je kot 17-letnik napisal Pripovedko o beli kači.


Josip Jurčič se je rodil 4. marca 1844 na Muljavi pri Stični. Odraščal je ob zgodbah iz vaškega življenja in pripovedkah, ki mu jih je pripovedoval njegov dedek, zato bi lahko rekli, da ga je on navdušil za literaturo. Leta 1861 je star šele 17 let napisal svoje prvo avtorsko delo Pripovedka o beli kači. Dve leti pozneje pa je izdal tudi zbirko Spomini na deda. Po končani osnovni šoli v Višnji Gori je obiskoval gimnazijo v Ljubljani, po njej pa je odšel na Dunaj, kjer je študiral slavistiko in klasično filologijo, vendar zaradi pomanjkanja denarja študija ni dokončal. Preživljal se je tako, da je objavljal svoja dela v Slovenskem glasniku in ko je le-ta prenehal izhajati, je ostal brez sredstev za preživljanje, zato je zapustil Dunaj. Leta 1868 so ga povabili k sodelovanju k Slovenskem narodu v Mariboru, kjer je ostal dve leti. Takrat je po pokojni teti podedoval nekaj denarja in se vrnil na Dunaj, da bi nadaljeval študij, vendar ga tudi tokrat ni zaključil. Namesto tega je Stritarju pomagal pri urejanju Dunajskega zvona in pošiljal prispevke v Slovenski narod. Ko je umrl urednik le-tega, je prevzel njegovo urednikovanje in njegov sedež premaknil iz Maribora v Ljubljano. Zakopal se je v časnikarsko delo, ki ga je prevzelo, in za leposlovje mu je ostalo vse manj časa, zato je v tem obdobju napisal več krajših del. Urednik Slovenskega naroda je bil praktično do smrti, tik pred smrtjo pa je skupaj z Jankom Kersnikom, Franom Levcem in Ivanom Tavčarjem ustanovil Ljubljanski zvon, ki je bil nekakšno nadaljevanje Stritarjevega Dunajskega zvona. Josip Jurčič je bil proti koncu življenja v polnem ustvarjalnem zagonu, vendar je po dveletnem zdravljenju jetike umrl 3. maja 1881 star šele 37 let.

 

Josip Jurčič je bil zelo pomemben glasnik slovenske besede in bil zavezan vrednotam slovenstva. Isto kot je bil France Prešeren za poezijo, je bi Josip Jurčič za slovensko pripovedno prozo. Je avtor prvega slovenskega romana Deseti brat, ki je izšel leta 1866, njegovo dramsko delo Tugomer iz leta 1876 pa velja za prvo slovensko tragedijo. Kljub temu, da je umrl mlad, je izdal veliko število del, med katerimi so zagotovo najbolj znana Jurij Kozjak, slovenski janičar, Domen, Sosedov sin, Hči mestnega sodnika, Kozlovska sodba v Višnji Gori, Telečja pečenka, Cvet in sad itd. Bil je ena od osrednjih kulturnih in političnih oseb v 2. polovici 19. stoletja. In ravno priljubljenost in razširjenost njegovih del v tem času sta zelo pomembno doprinesli k razširjanju in ohranjanju slovenskega jezika.

 

V njegovem rojstnem kraju (na Muljavi) v letnem gledališču še vedno potekajo uprizoritve njegovih del, kar poteka pod okriljem Zavoda Prijetno domače (Zavod Prijetno domače za kulturo, turizem, promocijo, informiranje in upravljanje Jurčičeve domačije), ki deluje znotraj Občine Ivančna Gorica. Ravno na pobudo Občine Ivančna Gorica je vlada republike Slovenije leto 2021 razglasila za Jurčičevo leto. Tako skozi celotno leto potekajo različni projekti in dejavnosti pod okriljem zavoda. Zaradi epidemije letošnja Jurčičeva pot ni potekala kot enkraten dogodek, temveč je bila organizirana tako, da se obiskovalci na poti seznanijo s petimi njegovimi najbolj znanimi deli, v njegov spomin in počastitev 150. obletnice njegovega nastopa za urednika časopisa Slovenski narod pa so posneli tudi zanimiv igrano-dokumentarni film Romanje z Jurčičem, ki ga najdete na tej spletni povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=0EkALvKL9Y0&ab_channel=TVPrijetnodoma%C4%8De.

 

Leto, posvečeno izjemnemu literatu, je priložnost, da obudimo spomin nanj in na njegova dela, zato smo tudi v naši šolski knjižnici razstavili njegova literarna dela, ki so na voljo tudi na izposojo.

 

Lepo vabljeni.

 

 

 

 

 

 

 
Nazaj na začetno stran.

 
Prikazana so aktualna obvestila. Ostala so na seznamu.

VPOGLED V OVREDNOTENE NPZ [preberi]

PREDLOGI STARŠEV ZA IZBOLJŠAVE [preberi]

UČENCI S SAMIMI ODLIČNIMI OCENAMI 22/23 [preberi] 
 
Prikazana so aktualna obvestila. 
 
Objave iz področja IT na seznamu.

RAČUNALNIŠKA UČILNICA Več...

E PRAVILA Več...

KAKO DO ORODIJ MICROSOFT 365 Več...

Moje e-storitve Več...

VARNO GESLO Več...

ODDAJA NALOGE V SU Z MOBILNIM TELEFONOM Več...

IZ JPG V PDF Več...

Interaktivni delovni listi? (Liveworksheets) Več...

KAKO NAMESTIM Acrobat Reader Več...

KAKO POŠLJEM SPOROČILO S PRIPONKO Več...

ODDAJA NALOGE Z MOBILNIM TELEFONOM Več...

Kako oddam nalogo Več...

MOODLE MOBILE Več...

SPLETNE UČILNICE Več...

AAI PRIJAVA Več...

KOLESAR Več...

Top nasveti o varni rabi interneta Več...

I UČBENIKI Več... 
 
Svetovalna služba OŠ Marije Vere
Več si oglejte na povezavi.
 
 

Varstvo osebnih podatkov [preberi]

Katalog informacij javnega značaja [preberi]


 
IZJAVA O ZASEBNOSTI: podatki in slike na spletni strani so izključna last šole, avtorjev in upodobljenih ali imenovanih. Arhiv se izdeluje za potrebe dokumentiranja življenja in dela na osnovni šoli. Slike in druga gradiva se lahko pregleduje, ni pa jih dovoljeno obdelovati, posredovati, kopirati ali objavljati brez soglasja upodobljenih ali imenovanih.