Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva, poznamo pregovor: Po jutru se dan pozna. Raziskave so pokazale, da zajtrkovanje pomaga pri boljšem razmišljanju čez dan. Prav tako je pomembno, od kod dobimo hrano. Če je le možno, naj bo hrana lokalno pridelana, uravnotežena in raznolika. Zdrav krožnik sestavlja: 25 % ogljikovih hidratov, 25 % beljakovin in 50 % sadja in zelenjave. Letos smo imeli tudi tradicionalno slovensko kosilo – pečenico, matevž (krompir s fižolom) in kislo zelje. Učenci so imeli mešane vtise o tradicionalnem slovenskem kosilu. Učenka 9. c razreda pravi: Kosilo se mi je zdelo dobro in bi ga še kdaj z veseljem pojedla, učenca 9. c razreda pa pravita: Klobasa se mi je zdela premastna. Enemu se je matevž zdel presuh, drugi ga sploh ni jedel. Veliko učencev se kosila danes sploh ni udeležilo. Učenci se vsako leto veselijo tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki se vsem zdi dober. V prihodnjih letih naj bi imeli celo cel teden, namenjen tradicionalni slovenski hrani.
Liza Vidmar in Kaja Verlinšek