Z učenci 4. c, ki obiskujejo Kuharčke, smo pripravili koprivne kolačke iz ostankov hrane. To je koprivni pire in grozdni sok. Zelo smo uživali v pripravi, še bolj pa, ko smo pripravljeno pojedli. Že te zelene barve kolačkov in roza kreme so nas pritegnile, da smo jih z veseljem pokusili.
V naši družbi se iz leta v leto povečuje količina zavržene hrane. Zavržena hrana pa je lahko za nas izziv, da lahko v kuhinji ustvarimo čisto novo zanimivo in okusno jed. S hrano tako ravnamo odgovorno, kar pomeni, da se držimo treh načel: SHRANJUJ, NAČRTUJ in UPORABI. Dobro je, da najprej pogledamo, kaj imamo doma, nato šele gremo v trgovino. Včasih mi uspe, da se tega držim, drugič pa sem v trgovini preveč lačna in se ne držim načrtovanega, v košari pristanejo tudi stvari, ki niso na listku. Imam to srečo, da ne živim blizu trgovine, da moram bolj načrtovati. Pomaga mi, če v nedeljo napišem seznam, kaj bomo kuhali in mi ta seznam služi pri nakupovanju in pripravi jedi. Najbolje se obnese, da skuhamo dvojno količino jedi. Polovico jo potem na hitro lahko pretvorim oziroma jo »recikliram« v drugo jed in je kosilo za drugi dan že skoraj pripravljeno. Naslednji dan je tako na krožniku nova in okusna jed.
Današnji čas je čas, ko ni veliko časa za pripravo kosila, zato se mi zdi reciklirana kuharija še posebej primerna, poleg tega pa hrane ne zavržemo. Svetujem ponovno uporabo pire krompirja, zelenjave, mesa itd. Pri nas so najbolj oboževane reciklirane jedi krompirjev kruh, mesni ali kruhovi polpeti in koprivni kolački.
Jedi, ki so nam ostale v loncu, lahko kreativno uporabimo za novo, zanimivo in okusno jed.
Strinjam se z geslom projekta »Hrana ni za tjavendan«, ki ga izvajata Lidl Slovenija in Ekošola, zato letos na njem sodelujemo tudi mi. Držite pesti, da se dobro odrežemo na natečaju.
Vas pa vabim, da si spodaj prelistate njihovo knjižico zbranih najboljših recikliranih receptov, ki so jih pomagali ustvariti otroci iz vrtcev in šol v letu 2017/18.
Preizkusite recepte in jih preoblikujte po svoje s svojimi začimbami ali sestavinami!
Sonja Dobovšek