22. 4. PONEDELJEK


23. 4. TOREK


24. 4. SREDA


25. 4. ČETRTEK


26. 4. PETEK


27. 4. SOBOTA


Prikaži ta mesec
Prikaži šolsko leto

Prikazane so  aktualne vsebine, vse ostale si lahko ogledate v seznamu.

PUBLIKACIJA 2023_24 [preberi]

KOLEDAR TEKMOVANJ 2023_24 [preberi]

ŠOLSKI KOLEDAR 2023_24 [preberi]

USPEŠNI SMO 2021_22 [preberi]

Novice z Duplice 2022/23 [preberi]

ŠMARČAN [preberi]

Informator ŠŠD Prvak 2022/23 [preberi]

UČENCI S SAMIMI 5 [preberi]

Prometno varnostni načrt 2021/22 [preberi]

PRAVILA ŠOLSKEGA REDA [preberi]

Novice z Dupice 2019 [preberi]

Novice z Duplice 2018 [preberi]

Novice z Duplice 2016/17 [preberi]

Zbornik ob 30. letnici šole [preberi]

Novice z Duplice - december 2016 [preberi]

Novice z Duplice 2015/16 [preberi]

Novice z Duplice [preberi]

DUPLIČAN [preberi]





























Reciklirana kuharija

Sonja Dobovšek, 31. 01. 2023



Letos smo se odločili, da tudi naša šola sodeluje v natečaju Reciklirana kuharija.



Z učenci 4. c, ki obiskujejo Kuharčke, smo pripravili koprivne kolačke iz ostankov hrane. To je koprivni pire in grozdni sok. Zelo smo uživali v pripravi, še bolj pa, ko smo pripravljeno pojedli. Že te zelene barve kolačkov in roza kreme so nas pritegnile, da smo jih z veseljem pokusili.

V naši družbi se iz leta v leto povečuje količina zavržene hrane. Zavržena hrana pa je lahko za nas izziv, da lahko v kuhinji ustvarimo čisto novo zanimivo in okusno jed. S hrano tako ravnamo odgovorno, kar pomeni, da se držimo treh načel: SHRANJUJ, NAČRTUJ in UPORABI. Dobro je, da najprej pogledamo, kaj imamo doma, nato šele gremo v trgovino. Včasih mi uspe, da se tega držim, drugič pa sem v trgovini preveč lačna in se ne držim načrtovanega, v košari pristanejo tudi stvari, ki niso na listku. Imam to srečo, da ne živim blizu trgovine, da moram bolj načrtovati. Pomaga mi, če v nedeljo napišem seznam, kaj bomo kuhali in mi ta seznam služi pri nakupovanju in pripravi jedi. Najbolje se obnese, da skuhamo dvojno količino jedi. Polovico jo potem na hitro lahko pretvorim oziroma jo »recikliram« v drugo jed in je kosilo za drugi dan že skoraj pripravljeno. Naslednji dan je tako na krožniku nova in okusna jed.

Današnji čas je čas, ko ni veliko časa za pripravo kosila, zato se mi zdi reciklirana kuharija še posebej primerna, poleg tega pa hrane ne zavržemo. Svetujem ponovno uporabo pire krompirja, zelenjave, mesa itd. Pri nas so najbolj oboževane reciklirane jedi krompirjev kruh, mesni ali kruhovi polpeti in koprivni kolački.

Jedi, ki so nam ostale v loncu, lahko kreativno uporabimo za novo, zanimivo in okusno jed.

Strinjam se z geslom projekta »Hrana ni za tjavendan«, ki ga izvajata Lidl Slovenija in Ekošola, zato letos na njem sodelujemo tudi mi. Držite pesti, da se dobro odrežemo na natečaju.

Vas pa vabim, da si spodaj prelistate njihovo knjižico zbranih najboljših recikliranih receptov, ki so jih pomagali ustvariti otroci iz vrtcev in šol v letu 2017/18.

Preizkusite recepte in jih preoblikujte po svoje s svojimi začimbami ali sestavinami!                                                                                               

Sonja Dobovšek   

 




Nazaj na začetno stran.
reciklirana-kuharija-2018_2023131185518WUOY.pdf [6169kB]



 
Prikazana so aktualna obvestila. Ostala so na seznamu.

PRVOMAJSKE POČITNICE in PRAZNIKI [preberi]

NACIONALNI PREIZKUS ZNANJA - NPZ 2024 [preberi]

PREDLOGI STARŠEV ZA IZBOLJŠAVE [preberi]

UČENCI S SAMIMI ODLIČNIMI OCENAMI 22/23 [preberi]

INFORMACIJA O NPZ [preberi]

TRETJI PREDMET NPZ [preberi]



 
 
Prikazana so aktualna obvestila.



 
 
Objave iz področja IT na seznamu.

RAČUNALNIŠKA UČILNICA Več...

E PRAVILA Več...

KAKO DO ORODIJ MICROSOFT 365 Več...

Moje e-storitve Več...

VARNO GESLO Več...

ODDAJA NALOGE V SU Z MOBILNIM TELEFONOM Več...

IZ JPG V PDF Več...

Interaktivni delovni listi? (Liveworksheets) Več...

KAKO NAMESTIM Acrobat Reader Več...

KAKO POŠLJEM SPOROČILO S PRIPONKO Več...

ODDAJA NALOGE Z MOBILNIM TELEFONOM Več...

Kako oddam nalogo Več...

MOODLE MOBILE Več...

SPLETNE UČILNICE Več...

AAI PRIJAVA Več...

KOLESAR Več...

Top nasveti o varni rabi interneta Več...

I UČBENIKI Več...



 
 
Svetovalna služba OŠ Marije Vere




Več si oglejte na povezavi.
 
 

Varstvo osebnih podatkov [preberi]

Katalog informacij javnega značaja [preberi]


 
IZJAVA O ZASEBNOSTI: podatki in slike na spletni strani so izključna last šole, avtorjev in upodobljenih ali imenovanih. Arhiv se izdeluje za potrebe dokumentiranja življenja in dela na osnovni šoli. Slike in druga gradiva se lahko pregleduje, ni pa jih dovoljeno obdelovati, posredovati, kopirati ali objavljati brez soglasja upodobljenih ali imenovanih.