Vsako leto 16. oktobra obeležujemo svetovni dan hrane. Praznujemo ga v več kot 150 državah sveta. Ta dan je namenjen ozaveščanju, kako pomembno je, da s hrano delamo čim bolj odgovorno. Uvedla ga je Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo. Omenjeni datum je bil izbran, ker je bila na ta dan leta 1945 organizacija ustanovljena.
Geslo letošnjega svetovnega dneva hrane je »Nihče naj ne ostane lačen« (»Leave NO ONE behind«). V Sloveniji in po svetu se prehranska situacija iz različnih razlogov spreminja. Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo (FAO) ob letošnjem svetovnem dnevu hrane tako izpostavlja nepredvidljive dogodke, ki vplivajo na svetovno prehransko varnost:
- podnebne spremembe,
- epidemija zaradi koronavirusa SARS-CoV-2,
- migracije,
- vojne,
- naraščajoče cene energentov, blaga in storitev itd.,
Delež lačnega in podhranjenega svetovnega prebivalstva narašča. Naloga sveta je, da zgradimo trajnostni svet, v katerem ima vsakdo in povsod dostop do energijsko in hranilno primerne hrane. Če želimo čim lažje prebroditi draginjo, ki je na pohodu, je potrebno iskati rešitve pri posamezniku, znotraj družine in v skupnosti.
Ob tej priložnosti so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, OE Ljubljana in OE Novo mesto pripravili video prispevek, v katerem izpostavljajo 3 ključna sporočila, ki lahko pripomorejo k bolj ekonomičnemu in uravnoteženemu prehranjevanju.
Posnetek je dostopen na povezavi:
https://www.youtube.com/watch?v=Oav8t1qJsJg
Več si lahko preberete na povezavi: https://www.nijz.si/sl/16-oktober-2022-svetovni-dan-hrane-vec-bi-morali-storiti-za-vecjo-dostopnost-in-prepoznavnost
Naj bo letošnji svetovni dan hrane vzpodbuda za vse nas, da s hrano spoštljivo ravnamo.
Saj vemo, tudi majhni koraki nas pripeljejo do velikih ciljev.