Generalna skupščina Združenih narodov je na predlog Argentine in s podporo Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) razglasila 29. september za Mednarodni dan ozaveščenosti o izgubah hrane in odpadni hrani. Ta dan letos obeležujemo že tretjič.
Zmanjševanje izgub hrane in njenih odpadkov je v današnjem svetu izjemnega pomena, saj lakota prizadene vedno več ljudi, ob tem pa močno narašča tudi količina užitne hrane, ki je zavržena. Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani je priložnost, da javnost (državne ali lokalne organe) in zasebni sektor (podjetja in posameznike) pozovemo k ukrepanju ter se prednostno posvetimo ukrepom in spodbudimo inovacije za zmanjšanje izgub hrane in količine odpadne hrane.
Številke so zgovorne…
- Na svetovni ravni se približno 14% proizvedene hrane izgubi med pobiranjem pridelka in maloprodajo, 17% celotne svetovne proizvodnje pa se po ocenah zavrže (11% v gospodinjstvih, 5% v prehrambnih obratih in 2% v maloprodaji).
- Izgubljena in odpadna hrana predstavlja 38% skupne porabe energije v svetovnem prehranskem sistemu.
- Emisije, ki izhajajo iz prehranskega sistema, so leta 2015 prispevale do 34% vseh emisij toplogrednih plinov.
- Embalaža predstavlja približno 5,4% svetovnih emisij iz prehranskega sistema, kar je več kot kateri koli drugi dejavnik iz dobavne verige, vključno s prevozom.
Izgube hrane in odpadna hrana ogrožajo trajnost naših prehranskih sistemov. Ko hrano izgubimo ali zavržemo, gredo v nič tudi vsi viri, ki smo jih uporabili za njeno proizvodnjo: voda, zemljišče, energija, delovna sila in kapital. Izgube hrane in odpadna hrana lahko tudi negativno vplivajo na prehransko varnost in razpoložljivost hrane ter prispevajo k zvišanju cen hrane.
Naši prehranski sistemi so lahko odporni le, če so trajnostni. Zato si moramo prizadevati za sprejetje celostnih pristopov, s katerimi bi zmanjšali izgube hrane in odpadno hrano. Ukrepati je treba tako na lokalni, nacionalni in globalni ravni, da bi kar najbolj izkoristili hrano, ki jo proizvedemo.