Učiteljica Jana mi je poslala fotografije 4.a pri peki kruha na temo: "Biti srčen in dober kot kruh."
Je kruh res dober? Zakaj rečemo, da je nekdo dober kot kruh? Danes nas večina strokovnjakov opozarja, da pretirano uživanje kruha škoduje našemu zdravju.
Kakšen sploh je dober kruh?
Merila za kakovost kruha so se skozi zgodovino zelo spreminjala in kvaliteten za naše telo je bil res samo v obdobju, ko še niso poznali kvasa in so napol zdrobljene žitarice kisali, nekako povezali v testo in spekli.
Seveda, je bil tak kruh tudi močno žvečilen. Ampak ljudje so na tak način pri zajtrku že trenirali obrazno jogo, za katero danes odštevamo denar.
V obdobjih revščine, ko je bil na voljo le črn in suh, zbit kruh, so ljudje hrepeneli po mehkem, dišečem in belem kruhu. Takrat je verjetno nekdo tudi izumil rek: »Dober kot kruh.«
Danes dobrega kruha skoraj ne morete več kupiti. Dobrega po okusu že, po učinkih v vašem telesu pa ne. V množičnih obratih peke kruhu in pekovskim izdelkom dodajajo vse možne aditive, da je kruh elastičen in okusen. Ko ga boste poskušali speči sami, boste videli, da ni simpl kot pasulj (čeprav tudi kuhanje dobrega pasulja ni simpl).
Uspeh pri peki kruha je odvisen od mnogo dejavnikov. Lahko uporabite natanko iste sestavine, moko iz iste vrečke, pa dva kruha ne bosta enaka. Prvi bo slasten, drugi zbit v kepo in drobljiv.
Včasih nam ponagaja Luna. Luna ima velik vpliv na dogajanje na Zemlji. Včasih postanemo zaradi nje bolj muhasti, utrujeni, nespeči, nekateri pa ponoči celo hodijo okoli zaradi njenega vpliva.
Pa vendar … ni samo Luna. Tudi mi smo in naše misli. In naša prisotnost. Smo res tam, ko mesimo kruh? Je naša glava pri kruhu ali razmišlja kaj drugega? So v naši glavi lepe misli ali smo obdani z žalostjo, strahom, jezo? Se s testom pogovarjamo ali ga obdelujemo kot brezoblično in nepomembno zmes moke in vode?
Ali peka kruha pove tudi kaj o nas samih?
Zadnje tri tedne veliko ljudi začenja s svojo peko kruha. Morda to ni naključje. Morda je zdaj pravi čas, da postanemo še bolj srčni. Da spoznamo, kaj je res dober kruh. Da bomo na tak način lahko tudi lažje spoznali sebe in druge okoli nas.
V 1.b imamo delovne novinarje. Stalno se nam javljajo s terena. Še posebej Nikos. Pa tudi vsi ostali, ki se poleg peke kruha trenirajo v kuhanju.
Učitelj Matjaž nam je tokrat pripravil nadaljevanje safarija po Afriki, učiteljica Klavdija pa nam pošilja likovne umetnije, ki jih je pritrdila na steno svoje učilnice (virtualne, seveda).
Učiteljica Maja je med spisi šestošolcev izbrala najbolj zanimivega Danovega, ki te bo popeljal v nov, tudi bolj virtualni svet.
V tem virtualnem svetu sem vesela, da sem danes pomahala sodelavki, ki je bila na balkonu in si čisto zares odrezala nevirtualen kos kruha za večerjo.
Lep pozdrav
Katarina Kesič Dimic, spec. pedagoginja